Verslag Brandarisrace 2009

De Brandarisrace is een wedstrijd van een middag, of eigenlijk van een paar uur. Toch vond ik het voelbaar in de haven; de wedstrijd zit in de lucht. Die haven ligt aan het eind van de dag ook stampvol. Een mooi gezicht.
De vraag is natuurlijk of er goed weer voorspeld wordt voor het weekend. Dobberen naar Terschelling is leuk op maandag of dinsdag maar met zo'n race is het toch fijn dat er een beetje wind staat. Op de schepen zie je mensen klussen, lieren worden in het vet gezet en d'r worden een paar leuke extra zeilen opgezocht. Al een paar jaar ben ik als gast met de race meegeweest, maar als maat kijk je er toch anders tegenaan. Wat voor groep heb je aan boord, fanatiek, jong, oud, Duits, Nederlands, toch allemaal bepalend voor de volgende dag. Ik heb het idee dat er op veel schepen groepen zijn die de Brandarisrace niet voor de eerste keer meemaken.

Eerst vrijdagavond natuurlijk naar de kroeg, onder het motto "we moeten even het startnummer ophalen" even een biertje (of wat meer) doen met de collega's. Wat een hoop "realistische verhalen" over zeilen oplevert. Dat er dit jaar een bosje kluiverbomen kapot is gevaren levert weer een hoop gesprekstof op. 2009 het jaar van de kluiverboom. Waardoor het komt dat er dit jaar een stuk of vijf sneuvelden, daar kunnen we het dan volgend jaar weer uitgebreid over hebben.

Racen op zaterdag, 77 schepen voor de haven van Harlingen is een indrukwekkend gezicht. Je ziet de grote Klippers alle zeilen er al op trekken terwijl de Tjalken naar buiten komen.

Om 12 uur de start van de grote klippers, daarna gaat alles razendsnel vind ik. Zeilen d'r op. Iedereen op z'n plek en vooral goed opletten wat de schepen om je heen van plan zijn. Starten heb ik volledig gemist, kluiverschoten, bakstagen, topzeil omhoog, normaal gesproken heb ik het niet zo druk als met de race. De tekst "je moet vooral voorop het schip blijven, d'r kan van alles gebeuren" nou die klopt wel. D'r moest gekruist worden met de windrichting Noord/Noord-Oost dus de gasten waren druk. Maar de routine moet er natuurlijk nog een beetje inkomen, op zulke momenten zou ik willen dat ik ogen voor en achter had, je wilt alles in de gaten houden. Gelukkig is alles goed gegaan en werd er een spannende brandarisrace gevaren volgens mij. Veel kruisen, aardig wat wind. D'r werden snelle tijden neergezet.

En dan lig je in de haven met de overige 76 en dan de kroeg in, de uitslag van de race in de Braskoer. Dit jaar een wisselbokaal voor de poedelprijs beschikbaar gesteld door het Zwaantje, glorieus gewonnen door de Pelikaan. Ach we weten het allemaal wel. Je ziet ineens mensen dansen waarvan je het niet verwacht en anderen gaan het feestje verder vieren aan boord. In ieder geval heeft de Brandarisrace het einde van het seizoen weer aangekondigd en kunnen de arme kindertjes in Gambia straks dankzij de Bruine Vloot naar school.

Marjon

Kluiverboomacrobatiek © Fotografie André Minkema 2007

Silhouet (c) Fotografie André Minkema 2003

Voor de wind (c) Fotografie André Minkema 2003

Teambuilding (c) Fotografie André Minkema 2006

De Poolster (c) Fotografie André Minkema 2006